Parochie Sint Bavo - Rijsbergen

Altaar 'oude' St. Bavo

De oorspronkelijke kerk van Rijsbergen stamde uit de 15e eeuw en lag tegenover het huidige kerkgebouw. Tijdens de bouw van de nieuwe kerk (1915 - 1918) bleef de oude kerk dienst doen. Een groot deel van het oude interieur is hergebruikt in de nieuwe kerk zoals beelden en delen van de zijaltaren. Er was wel een nieuw hoofdaltaar ontworpen en gebouwd.

In het Rijksmuseum te Amsterdam bevindt zich een monumentaal altaar afkomstig uit de kerk van Rijsbergen. Het is niet bekend om wel altaar het hier gaat, een van de zij-altaren of het hoofdaltaar, of wellicht een deel ervan.

Uit de beschrijving van het Rijsmuseum:

Hoofdgestel van een altaar van eikenhout met een open middenveld, verkropte zijwanden en een gebroken fronton als bekroning. De omlijsting van het open middenvak wordt gevormd door twee pilasters met kandelaberornament, welke een in vijf zijden gebroken booglijst dragen (eierlijst) met schelpmotief in het midden en cherubs in de zwikken. De zijwanden zijn als volgt opgebouwd: op een piedestal met eenvoudig geprofileerde vlakke panelen rusten op een 21cm hoge vierkante plint twee lage rechthoekige plinten, op elk waarvan een pilaster met daarvoor een getorste zuil met composietkapiteel. De trommels van de schacht zijn afwisselend gecanneleerd en versierd met rankornament, waarin putti zijn aangebracht. Het hoofdgestel bestaat uit geprofileerd dekstuk en rankenfries, waarin een cherub, op de verkropping; en als bekroning van het geheel een gebroken fronton met een cartouche en een cherub als vulling van het middenveld.

Het altaar is gedateerd ca. 1625 - ca. 1650

Afmetingen: h 529,0 cm × b 451,0 cm