Parochie Sint Bavo - Rijsbergen

Herdenking Vloeiweide

Het drama van de Vloeiweide

 

In de vroege morgen van 4 oktober 1944 werd door de Duitsers een overval uitgevoerd op een Radiopost in de Vloeiweide. De radiopost was ingericht in de boswachterswoning van boswachter Neefs.

Na een kort en hevig gevecht sneuvelden vijf verzetsstrijders; er werden negen man gevangengenomen, acht van hen werden de volgende dag als represaille op de Schietheide in het Mastbos gefusilleerd. Tijdens het gevecht kwamen ook de echtgenote van boswachter Neefs en drie van haar acht kinderen om.

Zij brachten het ultieme offer voor onze vrijheid, een vrijheid die in de rumoerige wereld van vandaag verre van vanzelfsprekend is. Onze kinderen zijn de volwassenen van de toekomst. Zij moeten nu het verhaal van de Vloeiweide horen om het later weer door te kunnen geven. 
Opdat wij nooit vergeten.

Gezinsviering 4 oktober

Zoals ieder jaar herdenkt Rijsbergen dit drama met een Eucharistieviering in de St. Bavo. Voorgangers zijn pastoor Frans Verheije en pastoraal werker Wim van Reen, met muzikale omlijsting door gemengd koor Voluntate onder leiding van Ton Franken.

Het gedenkteken in de Vloeiweide werd in 1985 door leerlingen van Groep 7 van de St. Bavoschool geadopteerd.ook dit jaar staan wij in de viering stil bij de  adoptieoverdracht van groep 8 aan de 'nieuwe' groep 7. Daarom nodigen wij de kinderen van groep 7 en 8, ouders, familie en andere belangstellenden van harte uit om deze gezinsviering bij te wonen.

Herdenking op de Vloeiweide

Aansluitend aan deze viering is er een bijeenkomst op de Vloeiweide, waar enkele sprekers deze tragische gebeurtenis herdenken, met een optreden van het koor Voluntate.

 

 

Parochieberichten

Geen spreekuur in

Vakantietijd

Gespreksavond op woensdag 19 juni

"Buurten met de Bijbel"

Taizé

Retraite in Taizé

Gespreksavond op woensdag 8 mei

'Buurten met de Bijbel'

 Pagina 1 van 4  >  >>

Overleden

Naantje de Koning-Peeters

juli 2019

Lies van Veltom-Mouws

juni 2019

Naantje Bogers

mei 2019