Parochie Sint Bavo - Rijsbergen

Parochieberichten

Op bedevaart met pastoor Hans van Geel

naar Assisi

In de voetsporen van Franciscus
 

Op bedevaart met pastoor Hans van Geel

Het is medio juni 2018 als bekend wordt dat pastoor Hans van Geel in samenwerking met Pelikaan reizen een bedevaartreis naar Assisi organiseert. Parochianen uit de regio Steenbergen/Halsteren en Zundert/Rucphen worden uitgenodigd om mee te gaan.

 

Op 13 oktober vertrekken we met 52 personen richting zuiden. Pastor Jan en pastor Wim zijn gekomen om ons uit te zwaaien. Het is een stralende ochtend, de natuur kleurt rood, oranje en geel en de zon tovert een gouden gloed op de warme herfstkleuren. Onze chauffeur is Frans, hoe toepasselijk op deze reis die in het teken van Franciscus zal staan. Pastoor Hans lacht dat het nog niet zo eenvoudig was om een chauffeur te vinden met deze naam, maar dat dit toch wel een vereiste was. En daarmee is de toon gezet. Het enthousiasme van pastoor Hans werkt aanstekelijk. Op deze reis zal gebeden en gezongen worden, gelachen en gehuild en op zijn tijd een grap en mopje worden verteld. Pastoor Hans verwelkomt alle aanwezigen en zegt blij te zijn dat mensen uit alle parochies vertegenwoordigd zijn. Hij vraagt Gods zegen over deze reis en over chauffeur Frans, dat hij ons veilig op onze bestemming zal brengen en ook voor alle weggebruikers dat zij verantwoord deel zullen nemen aan het verkeer en voor het thuisfront. Hij spreekt de wens uit dat wij ons verbonden zullen weten met elkaar en dat we zullen omzien naar elkaar. We zijn pelgrim. Pelgrimeren is onderweg zijn. Alle pelgrims ontvangen een prachtige sjaal die gedurende de hele reis zoveel mogelijk gedragen zal worden. Ook dat geeft een gevoel van verbondenheid. Daarnaast ontvangen we een boekje met gebeden en gezangen. Verder een puzzelboekje voor onderweg en een goed gevulde tas gesponsord door AH met wat lekkere en leuke dingetjes. Eén van onze mede reizigers is pastor Piet. Hij heeft er voor gekozen om mee te gaan als pelgrim. Samen met pastoor Hans zal hij voorgaan in de diensten die we onderweg zullen vieren. Vanaf het allereerste begin heerst er een fijne sfeer en het voelt al heel snel vertrouwd. De catering in de bus wordt verzorgd door pastoor Hans en mede organisator Jan. Zij zorgen ervoor dat wij niets te kort komen. Fotograaf en pelgrim Bram maakt vele kiekjes. Hij zal een mooi boek samenstellen van deze reis. Regelmatig, zeker op de langere tochten, wordt er gezamenlijk gebeden en gezongen. Op de langere tochten bidden we het rozenkransgebed. Ook pastor Piet gaat hier een aantal keren in voor. Chauffeur Frans zal op de gehele reis informeren over bezienswaardigheden onderweg en steeds met een leuke kwinkslag. Hij attendeert ons erop dat we vooral goed op moeten letten, want op de laatste reisdag zullen we in de ochtend een soort overhoring krijgen in de vorm van een quiz; Fris aan de quiz.

 

 

We reizen door prachtige streken.                                                                                                Gaande de reis horen we het verhaal van Franciscus die als zoon van een rijke koopman door het leven ging, maar als jonge man er voor koos om zijn leven in eenvoud en soberheid te gaan leven en al zijn bezittingen weg te geven. Hij werd geraakt door de verhalen van Jezus. Hij wilde leven als Hij. Franciscus zorgde voor de zieken en onbeminden en had een grote liefde voor dieren. Hij wilde Gods Kerk weer opbouwen.

Onze eerste stop plaats is Maria Laach in Duitsland, hier zullen we onze eerste gezamenlijke eucharistie vieren. Pelgrims uit de groep assisteren als koster, lector, collectant en dirigente. Een ieder kan intenties opgeven. Samen vormen we het koor. Een mooi koor zo zal al spoedig blijken, onze gezangen klinken vol en warm. Menig kerkkoor zou er jaloers op zijn. Het wordt een hele sfeervolle viering, zoals er nog velen zullen volgen. We overnachten in Ulm in Duitsland waarna we onze reis vervolgen naar Padua in Noord Italië waar onze tweede overnachting zal zijn en waar we op de ochtend van vertrek in een van de mooie kerken eucharistie vieren.

Onderweg maken we een aantal stops.                                                                                                          De diners en het ontbijt gebruiken we gezamenlijk. Vanaf het allereerste begin mixt alles door elkaar. Het is gezellig en leuk om zo steeds weer met andere mensen nader kennis te maken en in gesprek te gaan. Het voelt als één grote familie. Na de avondmaaltijd wordt een wandelingetje gemaakt, een potje gekaart of gebuurt. Vanuit Padua reizen we naar Assisi, de geboorteplaats van Franciscus. Hier zullen we vier dagen verblijven. De eerste avond laat chauffeur Frans ons Assisi bij nacht zien. Een prachtig gezicht, de stad op de berg met zijn vele lichtjes. Als we de volgende dag Assisi bezoeken voelen we ons echt pelgrim. De tocht blijkt zwaar. De hoogteverschillen zijn pittig. We klauteren en klimmen, stijgen en dalen. In de Sint Franciscus basiliek hebben we een mooie dienst. En pastoor Hans zegt dat de groep zo’n mooie afspiegeling is van onze parochies en dat het zo mooi zou zijn als mensen aan zouden sluiten en zo wij de Kerk ook weer op kunnen bouwen zoals ook Franciscus deed. Met zijn allen zingen we het Franciscus lied, wat we inmiddels al een paar keer geoefend hebben.       

 

Refrein:           Geprezen, O Heer en geloofd en gedankt om Uw schepselen die U dienen;            

Laudate et benedicete mi signore, laudate.

 

We maken een stadswandeling met een gids en de souvenir winkeltjes doen goede zaken aan de Brabantse pelgrims. Onze rood/gele sjaals vallen goed op, we krijgen zelfs de vraag of we voetbalsupporters zijn. Vanuit Assisi bezoeken we ook de mooie plaatsen Perugia en Gubbio en brengen een bezoekje aan het meer van Trasimeno. Gubbio is vooral bekend om het verhaal van Franciscus met de wolf. Helaas komt een van onze pelgrims in Perugia lelijk ten val op de roltrap. Riet houdt hier een flinke buil op haar voorhoofd aan over en een blauw oog, dat gaande de dagen overgaat in twee blauwe ogen. Het omzien naar elkaar gaat vanzelf, er wordt een arm ter ondersteuning aangeboden, er wordt met rollators gesjouwd en met zijn allen zorgen we er voor dat niemand verloren loopt. We zorgen voor elkaar.                                                                    We brengen ook een bezoek aan Santa Maria del Angeli en hebben een mooie dienst in de crypte van de kerk. Hier zien we het kleine kapelletje in de kerk. Een kerkje in een kerk. Franciscus overleed hier in 1226. Reeds twee jaar daarna in 1228 werd hij heilig verklaard.                                            Tijdens de bus tripjes geeft Frans ons wat logistieke informatie, zoals: “De buitentemperatuur is op dit moment 7 graden”. Iedereen in een deuk, want inmiddels genieten we van warme en zonnige herfstdagen met zo’n 25 graden. Dit grapje zal de komende dagen nog meerdere keren voorbij komen: “De buitentemperatuur momenteel……… 7 graden”.

Na Assisi beginnen we aan onze terugreis. Onderweg bezoeken we La Verna waar we ontvangen worden in het klooster Santuario Dell Verna. Op deze plaats ontving Franciscus de stigmata, de vijf wonden van Jezus aan zijn handen en voeten en zij. In het klooster vieren we de eucharistie.                                                                                                                                

 

Via Villach, het Oostenrijkse Salzburg en Duitse Nürnberg rijden we weer richting Nederland. We rijden door prachtige gebieden. Regelmatig krijgen we weer de info: “De buitentemperatuur……. De laatste avond worden er mooie woorden gesproken. Pastoor Hans en pastor Piet worden in het zonnetje gezet en ook chauffeur Frans en duizendpoot Jan worden uitgebreid bedankt. Ze krijgen een mooie herdenking in de vorm van een Franciscus beeld. Pastoor Hans ontvangt het beeld van Franciscus met de wolf. In het dankwoordje wordt gezegd dat het met een beetje fantasie ook pastoor Hans met Floris (zijn hond) voor zou kunnen stellen. Onderweg worden alle souvenirs gezegend door pastoor Hans. De laatste ochtend komt dan ook nog de quiz. Het blijkt dat we toch niet alleen maar dutjes gedaan hebben, want er wordt hoog gescoord. In Limburg an der Lahn hebben we een afscheidsdienst, waarin we God danken voor deze bijzondere bedevaart.                                                                                                    Terug in Nederland genieten we van een afscheidsdiner.

 

We hebben genoten van 9 fijne, warme dagen met elkaar. We hebben samen gebeden en gezongen en mooie diensten gevierd. Pastoor van Geel hoopte op verbondenheid en dit is meer dan waar geworden. Er zijn mooie vriendschappen ontstaan. De sfeer was fantastisch!

Het was mooi. Het was goed!

We kijken uit naar de reünie! En de volgende bedevaart!

 

Joke van Zundert

Geplaatst op 01-01-19

Parochieberichten

kerkschoonmaken

maandag 28 januari

Intervieuw met pastoor Hans van Geel

“Ik voel me geroepen door God om dienstbaar te zijn in de ‘wijngaard van de Heer’.”

Banneuxbedevaarten 2019

Caritas Banneux Bisdom Breda

Op bedevaart met pastoor Hans van Geel

naar Assisi

 Pagina 1 van 2  >  >>

Overleden

Piet Mathijssen

januari 2019

Sjaan de Koning

december 2018

Anneke Roovers

november 2018